×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Seniorboende i Trelleborg

Projekt
Seniorboende

År
2021

BO TILLSAMMANS I BYN

Rapslyckan är ett boende som riktar sig till alla över 55 år. Vi vill skapa en boendemiljö med ”byakänsla”, ett område som uppmuntrar till möten och gemenskap mellan de boende. Byggnadernas placering skapar olika små fickor och gårdar med olika karaktär och funktion. En universell gestaltning där det finnas något för alla!

Med inspiration från ladugårdsbyggnader och växthus har ett gemensamhetshus växt fram. Gemensamhetshuset ”Ladan” är navet i området, 150 m2 fullpackat med gemenskapsfrämjande aktiviteter. Vid event och fester kan hela omgivande område bjudas in. När lokalen inte används kan det lånas ut för t. ex släktkalas, skördefester och studentmottagningar till närliggande områden.

BÄTTRE BOSTAD

När vi blir äldre tillbringar vi alltmer tid inomhus, förutom en välanpassad och grön utemiljö får vi inte att bostäderna ska vara minst lika kvalitativa!

En fyrspännare med vår planlösning gör att varje lägenhet går över hörn, vilket innebär att alla lägenheter får ljus från två väderstreck. Vår struktur ger alla lägenheter utblick mot kulturlandskapet, liksom i alla lägen balkong i söder eller västerläge. Bostäderna har både balkong och möjlig vinterträdgård, allt för att sjävla bostaden ska bli så varierad och användbar som möjligt. En takhöjd på 2.5 meter gör lägenheterna luftiga och med höga fönster släpper de in mycket ljus.

FRÄMJA FLYTTKEDJOR

Vi vill vara med och skapa framtidens boende för vår äldre generation. Vi tror att detta gemensamhetsboende är en bostadstyp som saknas i Trelleborg i dag. Många äldre bor idag kvar länge i sina villor/småhus, vilket kan bli både ensamt och arbetskrävande. Detta är ett boende för hela Trelleborgs kommun, mellan stad och landskap, kommer både stads- och lantbor trivas.

Seniorboenden främjar flyttkedjor och möjliggör för äldre att bo kvar i området de tidigare bott i samtidigt som det frigörs boenden för nästa generation. Det skapar också en mångfald inom i övrigt likriktade områden.