×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Saluhallen i Lund

Projekt
Om- och tillbyggnad av Lunds Saluhall

Beställare
Lundafastigheter

Status
Färdigställt

År
2012

Saluhallen började med en parallellskiss mellan Celsings Arkitektkontor och Hegelund & Marsvik Arkitekter där två av Kamikazes nuvarande delägare medverkade.

Lunds saluhall är en av Sveriges få ursprungliga och fortfarande välfungerande Saluhallar, en unik och älskad byggnad med stor kullturhistorisk betydelse. Förutsättningarna var därmed komplexa, en verksamhet som saluhallen i Lund kan man inte stänga ner, bygga om, och omstarta, den måste leva och vara i drift hela tiden, det är verksamheterna och inte huset som utgör Saluhallen.

Det är vårt vinnande koncept, en enkel tanke, men komplex och krävande att genomföra.

Saluhallen har kompletterats med en ny modern tillbyggnad, varsamt inpassad i den medeltida stadkärnan, problemställning med additionen var i hög grad att hålla nivå och verkshöjd motsvarande gamla hallen i en helt ny byggnad. 

Lundaborna har tagit även den nya delen till sina hjärtan. I Lund passerar inga projekt inom stadskärnan obemärkt, mer lovord än kritik är unikt.

Hallens handel fungerar i tvåplan, enligt filosofin att funktioner med högst attraktionskraft placeras på våning två, i detta fall Systembolaget, viket visat sig fungera väl. På förslagsstadiet en svår pedagogisk uppgift att och vid genomförandet en motsvarande svår teknisk uppgift att lösa, att det för mycket med sig är ett understatement. 

Mellan tillbyggnaden och den gamla hallen finns en övertäckt gård med serveringar vilken fungerar som koppling mellan gammalt och nytt. Den gamla hallen har vi därmed lyckats hålla intakt, nu varsamt renoverad, det ”som sitter i väggarna” sitter där fortfarande och hallen sjuder av liv och verksamhet,

Saluhallen är minst lika älskad som förr - Vi är nöjda med utfallet.