×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Landmärke i Ystad

Projekt
Inklädnad av ackumulatortank

Beställare
Plåtexpressen

Status
Tävlingsvinst

År
2020

Tävling för fasadinklädnad av ackumulatortank till Ystad Energi. Arkitekturen hämtar sin inspiration från bygden, men transformerar referenser och idéer till en modern accentuerad gestaltning. Krönet hämtar inspiration från Ystadklostrets gavelmotiv och beklädnaden av tornet gestaltas med delningar likt Ystads gamla korsvirkeskonstruktioner, vilka skapar en ram runt tornet. Ramen vrids för att illustrera en rörelse från gammalt till nytt och mot framtiden.

Basen närmast marken gestaltas med solida plåtar vilka anspelar på stadens möte med och hur den reser sig ur den Österlenska myllan. Ljussättning bakom den perforerade metallen skapar en fyrtornseffekt som syns från hela staden kvällstid. Här belyses solcellsskivan likt tidigare samt spiralen och trapphuset som skapar en ryggrad längs  tornets västra sida.