×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Raffinaderiet i Lund

Projekt
Nya kontor i klassisk industribyggnad

Beställare
Wihlborgs

Status
Bygghandling

År
2019 -

Foton: Josefin Widell Hultgren

Projektet består av en totalrenovering av kvarteret Raffinaderiet i centrala Lund samt en infill mellan två äldre byggnadskroppar. Renoveringen av ett helt centralt kvarter är en känslig process som kräver en noga uttänkt strategi. Kontoret valde tidigt att inte försöka återställa kvarteret till någon sorts ursprunglig utformning. Fokus lades på att bevara och lyfta fram hur kvarteret tranformerats och anpassats efter funktioner efterhand, vilket vi anser vara grunden för allt hållbart stadsbyggande.

Kvarteret bestod från början av en samling byggnader från perioden 1888-1907, uppförda av Sockerraffinaderiet Öresund. Av de gamla industrikvarteren nordväst om Lunds Central återstår idag i princip bara detta kvarter. Sockerfabriken lade ner sin verksamhet 1913 och sedan dess har kvarteret har följt med sin tid, om- och tillbyggnationer har gett nya årsringar till det gamla industrikvarteret. Fasadrenoveringen från 40-talet vittnar exempelvis tydligt om funktionalismens intåg.

Byggnaderna i kvarteret har namngetts med inspiration från sockerepoken och interiören har anpassats efter byggnadernas karaktär. Gjutjärnspelare, balkar, spiraltrappor och fönster från industriepoken har genomgående bevarats. Portalen är en infill-byggnad i kvartersstrukturen som sluter kvarteret och bildar en naturlig huvudentré där gemensamma funktioner har placerats, det är vår tids bidrag till historien om kv. Raffinaderiet.