×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Kv. Armaturen i Lund

Projekt
Kontorspåbyggnad på gamla armaturfarbriken i centrala Lund

Beställare
Wihlborgs

Status
Färdigställt

År
2015

Armaturfabriken, en byggnad präglad av industrihistoria. Carl Holmberg startade sin verksamhet på tomten 1890. Då var produktionen kranar, ventiler och matare till ångpannor, bromsar och smörjdynor till järnvägsvagnar. Verksamheten blev sedermera (1968) en avdelning inom Saab-Scania.

1906 fick byggnaderna sin nuvarande utformning, arkitekt var A.B. Jakobsson, en av tidens stora - tillika både stadsarkitekt och stadsingenjör. En man av världen, som tidigare arbetat med stora projekt både i Wien och i Frankrike. Arkitekturen var i tidens absoluta framkant med influenser från amerikansk industriarkitektur. I Lund - en märkesbyggnad av signifikans och arkitektur med verkshöjd.

Armaturfabriken är både till sitt yttre och till sin konstruktion i stort sett oförändrad. Under de senaste decennierna har byggnaderna varsamt och gradvis omvandlats till kontorslokaler av hög kvalitet. Det är ingen liten sak att addera en våning till en byggnad av en sådan dignitet. Kraven blir ett projekt av samma verkshöjd och lika mycket i tidens framkant som den ursprungliga byggnaden.

Tillbyggnaden är en takvåning med utsikt över den medeltida stadens taklandskap. Eftersom projektet är en påbyggnad är gestaltningen så lätt och luftig som möjligt, med minimalistiskt enkelhet. Påbyggnaden är en direkt förlängning av husets befintliga konstruktion. Påbyggnaden av Armaturfabriken är spektakulärt gestaltad med helglasade fasader och Corten stålplåt kring trapphus och utkragande konferensboxar.

Projektet har en tydlig miljöprofil som nog kan glädja även de mest medvetna verksamheter. Lokalerna har låg energiförbrukning och låg miljöbelastning, projektet som helhet är miljöcertifierat och uppfyller krav som Miljöbyggnad silver.

Publicerad i Arkitektur Nr 3 - 2018