×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Nanolab i Lund

Projekt
Nanolab i Science Village

Beställare
Science Village

Status
Detaljplaneunderlag

År
2016

Kontorets hittils helt klart mest futuristiska och tekniktunga projekt är en skiss och detaljplaneunderlag för Lunds Nanolab och ProNano, två renrumsanläggningar för nanoteknik. Den första är en del av Lunds Universitet och är inriktad på forskning och den senare är en produktionsanläggning, som bl.a. ägs av privata intressenter. En nanoteknikanläggning har extrema krav på vibrationskontroll, avsaknad av magnetfält och en mycket ren miljö. Vibrationssäkerhet konstrueras genom ett mycket kraftigt bjälklag, c:a 1000 mm betong, som skall vara helt isolerat från omgivningen och från byggnaden i övrigt.

Anläggningen kompletteras med en byggnad med forskningskontor mötesrum mm. som är anläggningens mest personaltäta del och ansikte mot Science Village. Vi har försökt hålla tomten så liten att den kan fungera i plansituationen och läget inom Science Village har valts med tanke på ett säkerhetsavstånd för magnetfält från spårvagnarna och måste vara minst 100m. 

Volymerna är visualiserade så som vi tänker oss att en modern forskningsanläggning kan komma att se ut. Projektet andas framtidstro, ska inspirera och visa på forskningens betydelse för de tekniska utmaningar ett framtida hållbart samhälle står inför.