×
Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Förskola i Stehag

Projekt
Tillbyggnad av förskola i Stehag

Beställare
Eslövs kommun

Status
Pågående

År
2018 -

Hasslebo Förskola i Stehag är en förskola med fyra avdelningar byggd i början på 90-talet. Vårt uppdrag gick ut på att addera två avdelningar och personalutrymmen i en tillbyggnad. Tankar kring flöden och intern kommunikation gav riktning och satte prägel på projektets utformning. Hur kan vi koppla ihop nytt med gammalt genom ett så litet ingrepp som möjligt i den befintliga strukturen, hålla rena och smutsiga ytor separata men skapa en god logistik med direkt kontakt till interna flöden?

Lösningen blev en långsmal sadeltaksvolym på tomtens sydliga långsida innehållandes två avdelningar och personalutrymmen, som kopplas ihop med det befintliga huset genom en vinterträdgård. Samtliga entréer till kapprum nås via den gemensamma vinterträdgården, som i sin tur bildar ett atrium i strukturens hjärta, med himlen som tak. Några av huvudfunktionerna för atriet är odling, sittplatser och ett podium för lek och föreställning. Det är också här byggnadens konstnärliga utsmyckning är placerad i form av en klätterbar skulptur i granit. Atriet fungerar även som en förlängning av matsalen och kan användas av alla på förskolan, både i det vardagliga och i festliga sammanhang.

Den nya tillbyggnaden relaterar till den befintliga volymen i fråga om skala och proportion, men har fått sitt eget utryck genom en vertikal, grå linoljeimpregnerad träpanelfasad med minimalistiska detaljer och postgula fönsterbågar. Invändigt hittar vi en palett med mjuka färger och varma träslag i fönsternischer som man kan krypa upp i. De två stora aktivitetsrummen har en riklig takhöjd med öppet upp i nock.

I respektive ände av sadeltaksvolymen fortsätter stommen tills synes några meter utanför huset och bildar på ena sidan en pergola i kontakt med uteytorna, och på andra sidan ett utesov med glespanel i gaveln, där eftermiddagssolen sipprar in och skapar ett naturnära och stämningsfullt ljus.